slide 1
Welkom in het Huis van Het Kind Poperinge - Vleteren

Tuttenboom in Poperinge

Zijn jouw kleintje en z'n fopspeen een onafscheidelijk duo? Op een dag zal hij of zij toch afscheid moeten nemen van deze steun en toeverlaat. Maar hoe pak je dat nu best aan?
En waarom moeten kindjes op een bepaald moment stoppen met het tutje?

Op een gegeven moment heeft je kind eigenlijk geen tutje meer nodig. Voor een pasgeboren baby heeft een fopspeen nog een nuttige functie: het stimuleert de zuigreflex. Daarnaast verkleint een tutje de kans op wiegendood. Maar vanaf 1 jaar eten de meeste baby’s gewoon aan tafel mee en verdwijnt de zuigreflex langzaam. Blijft je peuter toch tutteren, dan kan dit op lange termijn zelfs meer kwaad dan goed doen.

Om afscheid te nemen van het tutje zijn er veel verschillende mogelijkheden: je kind kan het tutje meegeven met de Sint of met de tutjesfee of gewoon in de vuilbak gooien.

Maar binnenkort kan het in Poperinge ook op een andere leuke manier.

Junior Chambers Internationaal Ieper-Poperinge-Wervik, de vereniging achter het initiatief, bedacht een leuk concept om je kind afscheid te laten nemen van zijn of haar speen of ‘tut’: de Tuttenboom.

De Tuttenboom is een plaats waar tutterende kinderen afscheid kunnen nemen van hun tutje. De eekhoorntjes en stadsparkdieren zullen er dan verder voor zorgen.

Langdurig tutteren kan leiden tot vervorming van de kaak en het gebit.
De Tuttenboom is een concept dat zijn oorsprong vindt in Scandinavië. Jonge kinderen worden er gemotiveerd om, wanneer ze er zelf klaar voor zijn, hun fopspeen in de Tuttenboom te hangen. Dit project werd reeds in meerdere Vlaamse steden (oa in Gent, Aalst en Genk) opgestart en dit met een groot succes. Ook in de Westhoek is er nood aan dergelijk aanbod. JCI IPW wil jonge ouders en hun kinderen dit aanbieden en er een jaarlijks evenement van maken.
Omgeven door het mooie groene Frimoutpark zal de Tuttenboom een plaatsje krijgen vlakbij het jeugdcentrum de Kouter. Het wordt een krulhazelaar, waar de kindjes gemakkelijk zelfstandig hun fopspeen in kunnen hangen. Door de vele krullende takken heeft de boom een speels karakter. Deze krulhazelaar is blijvend, zodat kinderen en hun ouders elk moment van het jaar hun fopspeen eraan hangen.
De inhuldiging van de Tuttenboom vindt plaats op zondag 27 mei, tevens Dag van het Park. Op die dag vinden er tal van activiteiten plaats in het park. De kindjes kunnen er deelnemen aan allerhande workshops.
Naast de Tuttenboom is het Verbond van Vlaamse Tandartsen aanwezig, waar de kindjes een tandcontrole kunnen laten uitvoeren. Daarnaast zal er creatief gewerkt worden rond fruit in een heus 'fruitatelier'.
Kindjes die hun tutje hangen aan de Tuttenboom krijgen daarenboven een diploma en een attentie!
Tijdens een officieel moment zal de Tuttenboom ingehuldigd worden.

Op de Gezinsmarkt op 16 mei zal JCI leuke activiteiten doen om de Tuttenboom voor te stellen.


Huis Van Het Kind Poperinge Vleteren

Veurnestraat 22
8970 Poperinge

057/33 33 00

Contact

Aarzel niet om ons te contacteren:

huisvanhetkind@poperinge.be
huisvanhetkind@vleteren.be

Inschrijven voor nieuwsbrief