slide 1
Welkom in het Huis van Het Kind Poperinge - Vleteren

Tuttenboom in Poperinge

Zijn jouw kleintje en z'n fopspeen een onafscheidelijk duo? Op een dag zal hij of zij toch afscheid moeten nemen van deze steun en toeverlaat. Maar hoe pak je dat nu best aan?
En waarom moeten kindjes op een bepaald moment stoppen met het tutje?

Op een gegeven moment heeft je kind eigenlijk geen tutje meer nodig. Voor een pasgeboren baby heeft een fopspeen nog een nuttige functie: het stimuleert de zuigreflex. Daarnaast verkleint een tutje de kans op wiegendood. Maar vanaf 1 jaar eten de meeste baby’s gewoon aan tafel mee en verdwijnt de zuigreflex langzaam. Blijft je peuter toch tutteren, dan kan dit op lange termijn zelfs meer kwaad dan goed doen.

Om afscheid te nemen van het tutje zijn er veel verschillende mogelijkheden: je kind kan het tutje meegeven met de Sint of met de tutjesfee of gewoon in de vuilbak gooien.

Maar binnenkort kan het in Poperinge ook op een andere leuke manier.

Junior Chambers Internationaal Ieper-Poperinge-Wervik, de vereniging achter het initiatief, bedacht een leuk concept om je kind afscheid te laten nemen van zijn of haar speen of ‘tut’: de Tuttenboom.

De Tuttenboom is een plaats waar tutterende kinderen afscheid kunnen nemen van hun tutje. De eekhoorntjes en stadsparkdieren zullen er dan verder voor zorgen.

Langdurig tutteren kan leiden tot vervorming van de kaak en het gebit.
De Tuttenboom is een concept dat zijn oorsprong vindt in Scandinavië. Jonge kinderen worden er gemotiveerd om, wanneer ze er zelf klaar voor zijn, hun fopspeen in de Tuttenboom te hangen. Dit project werd reeds in meerdere Vlaamse steden (oa in Gent, Aalst en Genk) opgestart en dit met een groot succes. Ook in de Westhoek is er nood aan dergelijk aanbod. JCI IPW wil jonge ouders en hun kinderen dit aanbieden en er een jaarlijks evenement van maken.
Omgeven door het mooie groene Frimoutpark zal de Tuttenboom een plaatsje krijgen vlakbij het jeugdcentrum de Kouter. Het wordt een krulhazelaar, waar de kindjes gemakkelijk zelfstandig hun fopspeen in kunnen hangen. Door de vele krullende takken heeft de boom een speels karakter. Deze krulhazelaar is blijvend, zodat kinderen en hun ouders elk moment van het jaar hun fopspeen eraan hangen.
De inhuldiging van de Tuttenboom vindt plaats op zondag 27 mei, tevens Dag van het Park. Op die dag vinden er tal van activiteiten plaats in het park. De kindjes kunnen er deelnemen aan allerhande workshops.
Naast de Tuttenboom is het Verbond van Vlaamse Tandartsen aanwezig, waar de kindjes een tandcontrole kunnen laten uitvoeren. Daarnaast zal er creatief gewerkt worden rond fruit in een heus 'fruitatelier'.
Kindjes die hun tutje hangen aan de Tuttenboom krijgen daarenboven een diploma en een attentie!
Tijdens een officieel moment zal de Tuttenboom ingehuldigd worden.

Op de Gezinsmarkt op 16 mei zal JCI leuke activiteiten doen om de Tuttenboom voor te stellen.


Voordracht: Nieuwe Autoriteit

Autoriteit staat vaak synoniem voor een vorm van macht. Het Nieuwe Autoriteits-model biedt een alternatief waarbij autoriteit in eerste plaats staat voor kracht. Die persoonlijke kracht verkrijg je door zelfcontrole en die wordt mede vorm gegeven vanuit een netwerk waarop je kan steunen. Vanuit die persoonlijke kracht is het haalbaar om tegen lastig gedrag geweldloos in verzet te gaan. Investeren in een zorgende basisrelatie met je kinderen is de beste garantie op minder ontsporend gedrag. Hoe jonger je op deze manier omgaat met elkaar hoe beter. Ontdek de basisprincipes van Nieuwe Autoriteit en zijn 7 pijlers: Waakzame zorg, Netwerkondersteuning, Zelfcontrole, Volgehouden verzet, Relatiegebaren, Goedmaakakties en Transparantie.

Dinsdag 22 mei 2018 om 20 u. in de bibliotheek van Poperinge
Gratis inschrijven op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 057 33 20 83

Ouderbijeenkomst: Zeg het maar! Over communiceren met kinderen

Op donderdag 17 mei 2018 (19u-20u30) staat er een ouderbijeenkomst op de planning.
Deze keer komen we samen in VBS Sint-Benedictus te Poperinge.
We staan stil bij het thema: “Zeg het maar! Over praten met kinderen.”

“Als ouder wil je uiteraard graag een goede relatie met je kind. Met opgroeiende kinderen in huis is het echter heel normaal om af en toe een meningsverschil of conflict te hebben. Soms stapelen die wrijvingen, conflicten of problemen zich op, dan is de beste manier om eruit te geraken, praten met elkaar. Maar hoe?
We proberen een aantal handvaten aan te reiken die je als ouder kunnen helpen beter te communiceren met je kind.
Hoe ga je een gesprek aan? Welke thema’s kan je wel of niet bespreken met kinderen? Wat met moeilijke gesprekken?”

Interesse?

Neem dan zeker contact op.
Elien Boddin
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
057 35 27 49

Ouder-kindyoga

Ouder-kindyoga bied je een unieke kans om de band te versterken met je kind.
Je leert elkaar op een andere manier kennen, samen te werken en elkaars grenzen te respecteren.
De lessen zijn gericht op de interactie tussen jou en je kind en helpen het basisvertrouwen te versterken.
Tijdens de ouder-kindyogales gaan we samen bewegen, spelen fantaseren, masseren, liedjes zingen, ontspannen,...
Je gaat samen met je kind op ontdekkingstocht.
Bovenal beleef je samen heel veel plezier.

Woensdag 23 mei 2018
Ontvangst 14 u., start om 14.15 u., einde 15.45 u.
Locatie: dorpshuis Westvleteren (westvleterendorp 13)
Gratis inschrijven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Koken voor kinderen

'Je eet wat de pot schaft' werd vroeger vaak gezegd.
Vandaag ligt dat heel wat moeilijker. Toch kan je met wat fantasie en gezonde ingrediënten, ook moeilijke eters aan tafel krijgen.
We maken samen enkele simpele maaltijden zoals pureekasteel met kippevlag, mini-burger met appelmoes, gezondechocoladelolly's, lekkere fruitmandala's,...
Allemaal even lekker en gezond.

Deze workshop vindt plaats op maandag 7 mei van 19 u. tot 21.30 u.
Plaats: LDC De Bres, Veurnestraat 15, Poperinge
Inschrijven: www.vormingplusow.be of 057/33 20 83
Prijs: 15 €

Ism VormingPlus en LDC De Bres

Huis Van Het Kind Poperinge Vleteren

Veurnestraat 22
8970 Poperinge

057/33 33 00

Contact

Aarzel niet om ons te contacteren:

huisvanhetkind@poperinge.be
huisvanhetkind@vleteren.be

Inschrijven voor nieuwsbrief